当前位置: 首页 > 新闻 > 要闻纵横 > 正文

商栩团队在微塑料研究方面发表新成果

2018年07月20日 15:10 分享到:

浙江省流域水环境与健康风险研究重点实验室商栩副研究员牵头的研究团队,近年来就微塑料的鉴别、归趋和健康风险开展了一系列的研究,近期相关研究成果在环境科学与生态学Top期刊《Water Reseach》(2017-2018最新影响因子7.051)上发表。

Microplastics are a global concern for their threat to marine ecosystems. Recent studies report a lack of smaller microplastics (<300  μm) in oceans attributed to a “loss in ocean”. several hypotheses have been proposed to explain the absence of smaller microplastics, but their fate and transport remain an enigma. our study recovered high concentrations of microplastics (32947 ± 15342 items kg−1 dry sediment) from sediments of a coastal plain river network in eastern china, with the <300 μm fraction accounting for ∼85% of total microplastic particles. microplastic concentrations were generally higher in sediments from tributary streams and streams surrounded by industrial land use. the high variability of microplastics within the watershed indicates that the distribution of microplastics is regulated by several factors, such as distance to source(s), river flow characteristics, buoyancy behavior, degradation, etc. fragment and foam forms dominated the small microplastics, while fibers were less prevalent in the <300 μm fraction and more abundant in downstream sites. the dominance of small microplastics in riverine sediments in this study provides a possible mechanism to explain the relative absence of small microplastics in the ocean, and advocates for quantification of the whole size spectrum of microplastics in future studies of riverine microplastic fluxes.

微塑料对海洋生态系统的威胁是全球关注的热点。最近的研究报告称,海洋中缺乏较小的微塑料(粒径<300 μm)归因于“海洋损失”。研究者已经提出了几个假设来解释为什么会没有更小的微塑料,但这些小粒径微塑料究竟去哪儿呢仍然是一个谜。我们的研究从中国东部沿海平原河网的沉积物中回收了高浓度的微塑料(32947±15342项每kg干沉积物),其中<300μm的微塑料的比例占总微塑料颗粒的85%。来自工业用地的河流及其支流沉积物中的微观碎屑浓度通常较高。流域内微塑料的高度可变性表明微塑料的分布受若干因素的调节,例如与源的距离,河流流动特性,浮力行为,降解等。这些<300μm的小粒径微塑料以碎片和泡沫形式为主,较少以纤维形式存在,并且多富集在河流下游。在这项研究中,小粒径微塑料在河流沉积物中的主导地位为解释海洋中小型微塑料的相对缺失提供了一种可能的机制,我们提倡在未来的河流微塑料通量研究中进一步量化微塑料的整体尺寸谱。

点击这里访问文章链接